loader image

Proslavljena 54. obljetnica Kninskog muzeja

lis 11, 2023

Kninski muzej proslavio je 54. obljetnicu postojanja na dan 9. listopada 2023. godine. Bilo je svečano, proslava je započela hrvatskom himnom i minutom šutnje za osnivače Kninskog muzeja; Zdravka Ikicu, Pašku Paića i Petra Živkovića. Nakon tog dr.sc. Katarina Gugo, viša kustosica  Kninskog muzeja u uvodnom dijelu programa govorila je o osnutku Kninskog muzeja i o njihovim osnivačima kao i o svim ravnateljima koji su obnašali tu dužnost.

Iza uvodnog dijela programa započeo je prigodni dio programa s predavanjem i prezentacijom pod naslovom „Srednjovjekovne i novovjekovne utvrde na kninskom području“ dr. sc. Katarine Gugo. Po prvi put  donijela se arhitektonska analiza srednjovjekovnih i novovjekovnih utvrda kroz arhitektonske dijelove i elemenate. Dosadašnja arheološka istraživanja provedena su na šest utvrda srednjovjekovne Kninske županije, 13 je rekognosciranih položaja i učinjeno je 15 novih arhitektonskih planova.

Predavanje s prezentacijom održala je kustosica Zoja Radić pod naslovom „Animalistički frazemi u našoj svakodnevnici.“ Tema prezentacije ustaljeni su jezični izrazi koji su povezani sa životinjama ili određenim komponentama koje ih vežu uz životinjski svijet. Brojni su animalistički frazemi  u našoj svakodnevnici.

Predavanje o povijesti tvrđave s kvizom održao je kustos Goran Mrnjavac. On je pripremio  zanimljiva pitanja vezana uz Kninsku tvrđavu i Kninski muzej ali i ona vezana uz opću kulturu.

Share This