loader image
Etnografska zbirka - Kninski muzej - Zbirke - Grad Knin - Kninska tvrđava - Ethnographic Collection

Etnografska zbirka

ožu 20, 2022

Zoja Radić

U postavu etnografske zbirke izloženo je pokućstvo, kućni pribor, predmeti tradicijskog rukotvorstva (vezani za preradu vune, lončarstvo, pletarstvo, glazbeni instrumenti i drvorezbarstvo), te narodne nošnje dijela Bukovice i Cetinske krajine iz 19. i 20. st.. Građa u postavu razvrstana je u tematske cjeline: graditeljstvo i gospodarstvo, tradicijsko rukotvorstvo i narodne nošnje. Navedena područja dalmatinskog zaleđa pripadaju dinarskom etnografskom području sa utjecajima susjednog jadranskog područja.

Prva prostorija posvećena je graditeljstvu, unutrašnjem uređenju kuće i gospodarstvu. U postavu se nalazi otvoreno ognjište s pripadajućim inventarom, te različiti predmeti za kućnu upotrebu i gospodarske aktivnosti.

U drugoj prostoriji su predmeti koji služe u preradi vune: grebeni i gargaše za češljanje vune, preslice i vretena za predenje vune, kiščićiza namatanje raznovrsnog konca za vezenje, tkalački stan tara, kao i tkane vunene torbe. Različite glinene posude koje su služile u svakodnevnoj upotrebi bile su rad seoskih lončara, bakrara. U selima kninske okolice bila je razvijena tradicija pletenja košara od vrbova šiblja. Predstavljeni su glazbeni instrumenti: ćurlika, svirale, diple i gusle.
U trećoj prostoriji smještene su narodne nošnje i različiti nakit. U postavu ima pet nošnji, koje prikazuju način odijevanja stanovništva okolnog područja.

Voditeljica zbirki i Odjela:

Zoja Radić

+385 91 141 4523

Arheološka zbirka

Arheološka zbirka

Arheološka zbirka prikazuje nalaze s kninskog područja od...

Galerijska zbirka

Galerijska zbirka

Galerijska zbirka broji preko 260 umjetničkih djela...

Share This