loader image

Proslavljena 54. obljetnica Kninskog muzeja

lis 12, 2023

Kninski muzej proslavio je 54. obljetnicu postojanja 9. listopada 2023. godine. Bilo je svečano, proslava je započela hrvatskom himnom i minutom šutnje za osnivače Kninskog muzeja; Zdravka Ikicu, Pašku Paića i Petra Živkovića. Nakon toga dr. sc. Katarina Gugo, viša kustosica Kninskog muzeja u uvodnom dijelu programa govorila je o osnutku Kninskog muzeja i o njihovim osnivačima kao i o svim ravnateljima koji su i koji još uvijek obnašaju tu dužnost.

Iza uvodnog dijela programa, započeo je prigodni dio programa s predavanjem i prezentacijom pod naslovom „Srednjovjekovne i novovjekovne utvrde na kninskom području“ dr. sc. Katarine Gugo. Po prvi put donijela se arhitektonska analiza srednjovjekovnih i novovjekovnih utvrda kroz arhitektonske dijelove i elemenate.

Predavanje s prezentacijom održala je kustosica Zoja Radić pod naslovom „Animalistički frazemi u našoj svakodnevnici.“ Tema prezentacije ustaljeni su jezični izrazi koji su povezani sa životinjama ili određenim komponentama koje ih vežu uz životinjski svijet. Brojni su animalistički frazemi u našoj svakodnevnici.

Predavanje o povijesti tvrđave s kvizom održao je kustos Goran Mrnjavac. On je pripremio zanimljiva pitanja vezana uz Kninsku tvrđavu i Kninski muzej ali i ona vezana uz opću kulturu.

Na kraju programa prigodnoj svečanosti pridružio se i prijatelj muzeja Srđan Depolo, pjevač i skladatelj iz Rijeke.

dr. sc. Katarina Gugo, viša kustosica

Share This