loader image

Završena ovogodišnja kampanja konzervatorskih radova na položaju Podgrađa

lis 17, 2017

Dana 13. listopada 2017. godine završena je ovogodišnja kampanja provođenja konzervatorskih radova na vojnom stambenom objektu srednjeg i novog vijeka, jedinom otkrivenom u Podgrađu kninske tvrđave. Učinjeno je vraćanje zida u njegovo prvobitno stanje, njegovo fugiranje i stavljanje završnog sloja kako bi se zid u konačnici zaštitio.
Ovaj objekt nalazi se na kompleksu kninske tvrđave u Podgrađu koje je kroz povijest imalo nazive Borgo de Tina ili Borgođe. Prikazan je na mletačkoj karati, autora Saveria Avesana iz 1700.- 1799. godine,  koja se čuva u Museo Correru u Veneciji.
Da podsjetimo; arheološko istraživanje objekta provedeno je u razdoblju od 2001.-2006. godine kada je pronađena vojna oprema i oružje, konjska oprema, metalni predmeti vezani uz arhitekturu, nalazi kuhinjske i stolne keramike, funkcionalnih dijelova obuće, predmeta svakodnevne uporabe i toaletni pribor.
U ovogodišnjim radovma konzervacije sudjelovali su voditelj radova mr. sc. Katarina Gugo, viša kustosica Kninskog muzeja, Miloš Biserko, magistar arheologije, zidar Stjepan Elkaz i pomoćni radnik Kristian Petrović.
Radovi konzervacije financirani su, već treću godinu za redom, sredstvima Ministarstvo kulture, a provedeni su pod nadležnošću Konzervatorskog odjela u Šibeniku. (K.G.)

Share This