loader image

Nastavljaju se radovi konzervacije na vojno stambenom objektu iz dr.pol. 13. ili 14. – 17.st.

lis 11, 2017

Danas 26. rujna 2017. godine nastavilo se s radovima konzervacije, građevinske i konstruktivne sanacije na vojnom stambenom objektu srednjeg i novog vijeka, jedinom otkrivenom u Podgrađu kninske tvrđave koje je kroz povijest imalo nazive Borgo de Tina ili Borgođe. Objekt se prikazuje i na mletačkim kartama, jedna od njih je i karta autora Saveria Avesana iz 1700.- 1799. godine koja se čuva u Museo Correru koja prikazuje tadašnji vojni stambeni objekt.

Da podsjetimo, arheološko istraživanje objekta provedeno je u razdoblju od 2001.-2006. Godine, pronađeno je vojne opreme i oružja, konjske opreme, metalnih predmeta vezanih uz arhitekturu, nalaza, kuhinjske i stolne keramike, funkcionalnih dijelova obuće, predmeta svakodnevne uporabe i toaletni pribor.

U radovma konzervacije sudjeluju voditelj radova mr. sc. Katarina Gugo, viša kustosica, Miloš Biserko, magistar arheologije, zidar Stjepan Elkaz i pomoćni radnik Kristian Petrović. Radove konzervacije financira treću godinu za redom, Ministarstvo kulture. Radovi se provode pod nadležnosti Konzervatorskog odjela u Šibeniku i dr.sc. Marka Sinobada.

Mr. sc. Katarina Gugo, viši kustos

Share This